Vandaag, dinsdag 9 april 2019, publiceerde RTL Nieuws een artikel over inspectierapporten van horecazaken die in 2017 onder verscherpt toezicht van de NVWA stonden. Het is goed dat de NVWA controleert of de voedselveiligheid in de horeca op orde is. Dat was in 2017 bij bijna alle horecazaken het geval; van de 46.500 horecazaken stonden er 456 onder verscherpt toezicht.

In de horeca staat voedselveiligheid en de gezondheid van onze gasten voorop. Daarom hebben we vanuit KHN een Hygiënecode voor de horeca ontwikkeld waar onze leden mee aan de slag gaan. Als je als horecaondernemer werkt volgens die hygiënecode, voldoe je aan de wettelijke eisen van voedselveiligheid.

Voedselveiligheid in de horeca op orde

Het is goed dat de NVWA controleert op de voedselveiligheid in de horeca. Iedere ondernemer moet de voedselveiligheid op orde hebben en daar waar dat niet goed is, moet ingegrepen worden. Gelukkig gaat het bij het grootste deel van de horecaondernemers in Nederland goed. Want van de meer dan 46.500 horecazaken in Nederland waar je kunt eten en drinken, stonden er in 2017 456 onder verscherpt toezicht van de NVWA. Bij bijna alle horecabedrijven was de voedselveiligheid in 2017 in orde.

Cijfers uit 2017: geen goed beeld van de huidige situatie

Horecaondernemers die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden, hebben uiteraard direct maatregelen genomen om de voedselveiligheid in hun zaak te verbeteren. Wij vinden het dan ook niet goed dat er door RTL Nieuws nu gekeken wordt naar cijfers uit 2017. Dat geeft geen goed beeld van de huidige werkelijkheid. Het is verouderde informatie en de betreffende horecaondernemers komen nu – twee jaar later – negatief in het nieuws. Dat vinden wij een slechte zaak.

Afvalverwerking moet beter

RTL Nieuws gaat in haar publicatie ook in op het feit dat de horecazaken die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden, last hadden van ongedierte. Hierbij speelt de inzameling en verwerking van afval een belangrijke rol. In veel steden, waaronder Amsterdam, moeten horecaondernemers hun vuilniszakken ’s avonds langs de kant van de weg zetten, terwijl dit vuilnis pas ’s ochtends door de gemeente wordt opgehaald. Hierdoor is de kans groter dan er muizen en ratten op af komen. KHN pleit ervoor om (zoals sommige gemeenten al doen) te werken met een ondergronds afvalsysteem of afvalcontainers. Dat kan problemen met ongedierte voorkomen.

Wat blijft KHN doen?

KHN blijft ook nu, in 2019, veel aandacht besteden aan de voedselveiligheid in de horeca. Zo staan er voor de komende maanden trainingen over de voedselhygiëne gepland.

Hygiëne-instructiefilms voor Aziatische horeca

Speciaal voor de Aziatische horeca heeft de NVWA zes korte en handige instructiefilms in het Chinees (met Nederlandse/Chinese ondertiteling) gemaakt. Bekijk ze hier en doe er je voordeel mee!