Per 17 juli 2024 is de Horeca-cao algemeen verbindend verklaard (avv) door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Dit houdt in dat vanaf deze datum niet alleen KHN-leden, maar alle horecaondernemers verplicht zijn zich minimaal aan de Horeca-cao te houden. Het gaat hier om horecaondernemers die onder de werkingssfeer van de cao vallen. Recent is er verwarring ontstaan over de mogelijkheid om een andere cao toe te passen. We leggen je graag uit hoe het zit.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Vanaf 17 juli 2024 moeten alle horecaondernemers zich houden aan de Horeca-cao, ongeacht of ze lid zijn van KHN. Dit geldt voor elke horecaondernemer die onder de werkingssfeer van de Horeca-cao valt.
  • Wil je een andere cao toepassen, dan mag dat alleen als de arbeidsvoorwaarden minimaal gelijkwaardig zijn aan die van de Horeca-cao. Om dat te toetsen moet je dispensatie aanvragen bij KHN, De Horecabond en CNV.
  • Zo zorgen we ervoor dat ondernemers elkaar niet kunnen beconcurreren op arbeidsvoorwaarden en behouden we een gelijk speelveld.
  • Het dispensatieverzoek van NHG om de Horeca-cao niet toe te passen is door de Minister van SZW afgewezen, dus ondernemers moeten alsnog aan de Horeca-cao voldoen, tenzij ze zelf dispensatie bij cao-partijen aanvragen en krijgen

Gelijk speelveld

Door de avv moeten alle horecabedrijven die onder de werkingssfeer van de Horeca-cao vallen (zie hiervoor de artikelen 1.2 t/m 1.5 van de Horeca-cao), de Horeca-cao, die is gesloten tussen KHN, De Horecabond en CNV, toepassen. Dat betekent dat je als werkgever minimaal moet voldoen aan de afspraken in deze cao. Het algemeen verbindend verklaren van de Horeca-cao is belangrijk, omdat het bijdraagt aan een gelijk speelveld binnen de horeca. Het voorkomt namelijk concurrentie op arbeidsvoorwaarden.

Meer informatie over avv en de werkingssfeer vind je hier: Horeca-cao algemeen verbindend verklaard.

Verwarring ontstaan

Recent is er verwarring ontstaan over de mogelijkheid om een andere cao toe te passen. Bijvoorbeeld die van Het Nederlands Horeca Gilde (NHG). Tot 1 januari 2024 gaf de Horeca-cao ondernemers de mogelijkheid om een andere cao toe te passen, zoals de NHG-cao. In de huidige cao is deze mogelijkheid beperkt. Het toepassen van een andere cao is nog steeds toegestaan, maar onder bepaalde voorwaarden. De belangrijkste is dat de ondernemer een minimaal gelijkwaardig arbeidsvoorwaardenpakket hanteert als in de Horeca-cao staat. Zo mag het loon dat je betaalt bijvoorbeeld niet lager zijn dan de bedragen die in de Horeca-cao staan. Dit wordt getoetst op basis van een dispensatieverzoek van de ondernemer aan de cao-partijen (KHN, De Horecabond en CNV). Is aan alle voorwaarden voldaan, dan wordt dispensatie verleend. Hiermee zorgen we ervoor dat ondernemers elkaar niet kunnen beconcurreren op arbeidsvoorwaarden en behouden we een gelijk speelveld. De verwarring is ontstaan door foutieve berichtgeving vanuit NHG over het wel of niet moeten aanvragen van dispensatie.

Dispensatie NHG afgewezen

NHG heeft rechtstreeks een dispensatieverzoek ingediend bij de Minister van SZW, om de Horeca-cao niet toe te hoeven passen. Dit verzoek is door de Minister afgewezen, net als al hun bezwaren om de avv tegen te houden. Dat betekent dat ondernemers die de NHG-cao willen toepassen dispensatie moeten aanvragen bij de cao-partijen. Kort gezegd: simpelweg overstappen naar de NHG-cao zonder dispensatie heeft geen zin, aangezien je alsnog aan de voorwaarden van de Horeca-cao moet voldoen. Een werknemer kan dit ook afdwingen, eventueel met behulp van een vakbond. Het eenzijdig aanpassen van afgesproken arbeidsvoorwaarden van je werknemers is bovendien niet zomaar toegestaan.

Meer weten?

Wij begrijpen dat de stijging van personeelskosten een belangrijk punt is en dat de marges onder druk staan. Tijdens de onderhandelingen over de Horeca-cao houden wij hier uiteraard ook rekening mee. Het is daarbij zoeken naar de balans tussen het bieden van goede arbeidsvoorwaarden en de betaalbaarheid ervan. Naast de voordelen van een duidelijke en eerlijke cao, bieden we ondernemers een uitgebreide ondersteuning, waaronder persoonlijk advies en toegang tot onze voordeelpartners. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met KHN Advies via 0348 489 489 of info@khn.nl.

Zie ook de FAQ

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens