Op 16 mei presenteerden de formerende partijen hun Hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, Lef en Trots’. Hierin staan de hoofdlijnen waarop deze vier partijen de komende vier jaren willen gaan samenwerken. Op woensdag 22 mei 2024 vindt er in de Tweede Kamer een debat over het hoofdlijnenakkoord plaats.

We hebben al eerder naar buiten gebracht hoe wij aankijken tegen het voornemen om het lage btw-tarief op zowel logies als culturele diensten en goederen te laten vervallen, waardoor automatisch het reguliere tarief van 21% geldt. We zijn hard bezig met de lobby om dit te keren, of op zijn minst de pijn te verzachten. Maar er staat natuurlijk veel meer in het hoofdlijnenakkoord dat impact zal hebben op de horeca. Zowel positief als negatief. Een aantal maatregelen, die we hieronder verder toelichten:

  • Lastenverlichting op arbeid
  • Ook dit kabinet zet in op meer vaste contracten
  • De ww-uitkering wordt verkort van 24 naar 18 maanden
  • Compensatie transitievergoeding (bij langdurige arbeidsongeschiktheid) is straks alleen nog voor kleine werkgevers
  • Er komen strengere regels voor arbeidsmigratie
  • Klimaatbeleid moet draagbaar, haalbaar en uitvoerbaar zijn
  • Een aantal van de eerder aangekondigde lastenverzwaring voor ondernemers worden deels teruggedraaid
  • Regeldruk, met name als het gaat om het mkb, staat weer op de politieke agenda

Weten welke maatregelen (mogelijk) nog meer relevant zijn voor de horeca? Bekijk dan ons hele overzicht.

Uitwerking volgt, veel onderwerpen nog niet benoemd

Het is goed om je te realiseren dat het akkoord echt een hoofdlijnenakkoord is. Er zitten hier en daar concrete plannen en voornemens in, maar veel moet ook nog worden uitgewerkt. En er zijn ook de nodige onderwerpen helemaal niet benoemd. Het wettelijke minimumloon (wml) bijvoorbeeld. Dat werd in vrijwel alle verkiezingsprogramma's benoemd en de meeste partijen wilden dit verhogen, maar het onderwerp komt helemaal niet terug in het hoofdlijnenakkoord. Op zich is dat gunstig, want dat betekent dat er nu geen concrete plannen zijn bij de regeringspartijen voor een verdere verhoging van het wml. Het feit dat het niet is benoemd maakt ook dat het een ‘vrij’ onderwerp is dat later alsnog door regeringspartijen en/of oppositie aan de orde kan worden gesteld.

Hoe gaat het traject van de vorming van het nieuwe kabinet nu verder?

Richard van Zwol is aangezocht als formateur. Normaliter is de formateur ook de beoogd premier, maar dat wordt hij niet. Inmiddels is ook nog bekend geworden dat de door Geert Wilders beoogde premier Ronald Plasterk toch afziet van het premierschap. De PVV zal dus met een nieuwe premierskandidaat moeten komen.

De formateur gaat de komende weken gesprekken voeren met kandidaat-bewindspersonen. Naar verwachting zal het een week of vijf duren voordat er een nieuw kabinet is. Ook de Tweede Kamer zal naar verwachting voor beëdiging hoorzittingen houden met de (beoogde) bewindspersonen. De bewindspersonen komen voor de helft uit de vier partijen en voor de helft van daarbuiten.
De bewindspersonen gaan na beëdiging het Hoofdlijnenakkoord verder uitwerken in beleidsprogramma's die gezamenlijk het Regeringsprogramma vormen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens