Vanaf januari 2025 voeren veertien Nederlandse steden zero-emissiezones in, waarin bedrijfsvoertuigen op diesel en benzine niet langer zijn toegestaan. Controleer of je voertuig nog toegang heeft en of je eventueel in aanmerking komt voor ontheffingen of subsidies.

Wat kun je doen?

Bekijk hieronder de regels voor jouw stad, controleer of je voertuig voldoet aan de eisen, en onderzoek welke subsidies en ontheffingen beschikbaar zijn.

Emissievrije zones vanaf januari 2025

Het kabinet lijkt het verzet tegen de zero-emissiezones in binnensteden te hebben opgegeven. Vanaf januari 2025 voeren veertien Nederlandse steden emissievrije zones in, waar diesel- en benzinevoertuigen niet langer zijn toegestaan. Nog eens vijftien andere gemeenten volgen later.

Waarom deze zones?

De emissievrije zones hebben als doel om de leefbaarheid en luchtkwaliteit in steden te verbeteren door de uitstoot van schadelijke stoffen en geluidsoverlast van voertuigen te verminderen. Dit moet zorgen voor een beter winkel- en verblijfsklimaat. Daarnaast stimuleren de zones slimmere logistieke oplossingen met minder voertuigen.

Hoe zit het met jouw stad?

Elke gemeente bepaalt zelf wanneer de zones worden ingevoerd. Wil je weten wanneer jouw stad aan de beurt is? Check het hier: Waar komen de ZE-zones.

Is jouw voertuig nog toegestaan?

Alle bedrijfsauto’s die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet, moeten emissieloos zijn. Kijk op Op weg naar ZES en doe een kentekencheck om te zien of jouw auto nog toegang heeft tot de stad.

Wat als je voertuig niet meer de stad in mag?

Je kunt mogelijk een ontheffing aanvragen. Gemeenten bieden overgangsregelingen aan, en je kunt subsidies en fiscale voordelen benutten om aan de eisen te voldoen. Bespreek vooral je situatie met de gemeente om onnodige hoge kosten te voorkomen. Meer informatie vind je hier: Ontheffingen.

Subsidies en andere regelingen

Er zijn diverse subsidies, fiscale voordelen en leningen beschikbaar voor zowel voertuigen als laadinfrastructuur. Bekijk alle mogelijkheden hier: Subsidies.

Standpunt van KHN

Hoewel sommige steden beter voorbereid zijn dan andere, zien we dat veel ondernemers al hebben geïnvesteerd in emissievrije voertuigen. We ondersteunen de maatregelen die bijdragen aan een betere leefbaarheid, maar vinden het belangrijk dat de binnenstad toegankelijk blijft voor ondernemers, leveranciers en gasten. Hoge kosten, omzetverlies en boetes moeten worden voorkomen, en gemeenten moeten zorgen voor goede laadinfrastructuur en communicatie. Als dit onder controle is en er wordt een beter leefklimaat gerealiseerd, dan is het een mooie vooruitgang naar een beter klimaat. Het is uiteindelijk de taak aan de individuele gemeenten om afspraken te maken met de ondernemers, de inwoners en de leveranciers en om de invoeringsdatum te bepalen.

Vragen?

Heb je specifieke vragen over jouw stad? Neem contact op met je regiomanager. Voor algemene vragen kun je terecht bij onze beleidsadviseur duurzaamheid, Jan Willem van der Straaten, via Jw.vanderstraaten@khn.nl.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens