KHN en de Horeca Alliantie maken zich grote zorgen over de starre opstelling van Sena over rechteninclusieve muziek.
Al lange tijd is er een goed werkend systeem waarbij aanbieders zogenaamde rechteninclusieve muziek kunnen aanbieden van artiesten en producenten die niet door Sena vertegenwoordigd willen worden als het gaat om de ‘billijke vergoeding’. Sena heeft ook overeenkomsten gesloten met deze aanbieders.
Sinds kort is Sena van mening, mede op basis van een Hoge Raad-uitspraak, dat dit niet meer zou kunnen. Sena wil dat alle deelnemers van rechteninclusieve muziek zich vanaf 1 januari 2024 alsnog aansluiten bij Sena (met een normale Sena-licentie) en aan hen gaan afdragen. Sena wil ook geen overeenkomsten meer sluiten met aanbieders van rechteninclusieve muziek.
KHN en de Horeca Alliantie zien niet in waarom de huidige situatie niet gewoon kan blijven zoals deze is. De Hoge Raad heeft in de uitspraak namelijk niets veranderd aan de juridische situatie.
Als Sena haar nieuwe regels kan doorzetten, dan betekent dit dat iedereen die zakelijk muziek afspeelt verplicht wordt een Sena-licentie te hebben. Zowel gebruikers van de muziek als de producenten en artiesten. Dit noemen we gedwongen winkelnering en kan onmogelijk de bedoeling zijn van de internationale regels over auteursrechten.
De leveranciers van rechteninclusieve muziek hebben daarom aan de bel getrokken bij Sena. En KHN en de Horeca Alliantie hebben dat nu dus ook gedaan. Binnenkort zal er een gesprek plaatsvinden tussen KHN, de Horeca Alliantie en de aanbieders van rechten-inclusieve muziek enerzijds en Sena anderzijds waarbij voor ons de insteek zal zijn om de huidige situatie te behouden.
Zo’n 500 KHN-leden maken via KHN Muziek, een samenwerking met Tribe of Noise, gebruik van rechteninclusieve muziek. Via een aparte nieuwsbrief zullen we die ondernemers informeren over de situatie en de actie die KHN onderneemt.