Verkeert jouw bedrijf in zwaar weer door de Coronacrisis? Biedt een onbekende investeerder een lening of gift? Of zijn er partijen ineens geïnteresseerd in jouw bedrijf?

Ga niet in zee met partijen die u niet vertrouwt. Een onderbuikgevoel 'to good to be true' is helaas meestal ook to good to be true...
Criminelen zien in tijden van crisis vaak hun kans schoon om te hulp te schieten. Voor je het weet kun je niet meer terug en verlies je de controle over jouw bedrijf.

Hoe herken je een ‘fout’ aanbod en wat kun je doen? Welke financiële steun biedt de gemeente Amsterdam aan ondernemers? De antwoorden op deze vragen lees je hieronder.

Welke signalen kunnen duiden op pogingen tot financiële ondermijning?
Er zijn diverse signalen die duiden op mogelijke criminele hulp in deze tijden van coronacrisis. Bij één of meerdere van de volgende signalen moeten er bij jou alarmbellen gaan rinkelen:

  • Een onbekende investeerder of financier is vanuit het niets bereid zijn – vaak contant – geld snel uit te lenen;
  • Je krijgt plotseling een overname aanbod van iemand die je niet kent of vertrouwt;
  • Er is ineens interesse van een derde onbekende partij om een ruimte te huren voor onduidelijke doeleinden.

Separaat aan financiële ondermijning is sprake van een toenemend aantal WhatsApp fraudegevallen. Specifiek de vriend-in-nood WhatsApp fraude.

Bij deze fraude doet een oplichter zich voor als bekende en vraagt om financiële hulp vanwege een noodgeval. Slachtoffers verkeren daarbij in de veronderstelling dat ze te maken hebben met een vriend en/of goede bekende die financiële hulp nodig heeft omdat degene door de coronacrisis geen of minder werk heeft. Deze vorm van fraude kan plaatsvinden met diverse digitale communicatiemiddelen zoals met e-mail en snapchat. Momenteel gebeurt deze fraude vooral via Whatsapp. Hierbij worden twee methoden gebruikt.

  • De fraudeur neemt na grondig bronnenonderzoek bijv. via familierelaties en telefoonnummers contact op via een nieuw telefoonnummer onder het mom van wisseling van provider of een andere smoes. Daarna vraagt de oplichter om geld; of
  • Na het hacken van het Whatsapp account maakt de oplichter gebruik van de inhoud van de gesprekken en het daadwerkelijke telefoonnummer van een familielid of vriend en vraagt om geld.

Waar kan ik met mijn melding terecht?
Verdachte situaties kun je melden bij de politie via 0900-8844. Wilt u een verdachte situatie anoniem melden, dan kan dat via meld misdaad anoniem. Anoniem melden bij KHN is absoluut mogelijk zodat wij jouw probleem verder discreet kunnen oppakken. Dit kan in Amsterdam via de regiomanager Ilse Vis i.vis@khn.nl of 06 83 28 71 52.

Vanaf 30 april j.l. is het mogelijk om via politie.nl aangifte te doen van Whatsapp fraude.

Welke financiële hulp biedt de gemeente Amsterdam?
Ben je op zoek naar financiële hulp, maak gebruik van de steunmaatregelen voor jouw bedrijf. Kijk op Veel gestelde vragen over Corona voor ondernemers.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens