Per 1 september 2024 is het format vernieuwd. Zie de toelichting in het Veiligheidsplan voor meer informatie.
Voor wie?
De volgende horecabedrijven moeten een veiligheidsplan hebben:
Nieuw format veiligheidsplan horeca
De belangrijkste wijzigingen zijn:
Het bevorderen van de sociale veiligheid en de aanpak van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag heeft hoge bestuurlijke prioriteit. Dit zijn onderwerpen die sterk leven binnen de horeca in het bijzonder in het nachtleven. Ondernemers en horecapersoneel kunnen hier invloed op uitoefenen door dit onderwerp bespreekbaar te maken, sociaal veiligheidsbeleid op te stellen en trainingen te volgen. Omdat deze onderwerpen niet genoemd werden in het format zijn deze toegevoegd. Er zijn drie vragen toegevoegd die verplicht beantwoord moeten worden en een aantal vragen die optioneel te beantwoorden zijn en ondernemers helpen om over sociale veiligheid na te denken. Daarnaast worden verschillende websites en partijen genoemd die de ondernemers hierbij kunnen adviseren.
Sinds 2019 geldt een verbod op rookruimtes in de horeca en zijn er locaties ontstaan waar rokende bezoekers overlast veroorzaken in de openbare ruimte. Sindsdien wordt per locatie maatwerk toegepast om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Dit maatwerk is geformaliseerd door in het format voorwaarden te stellen, waarbij de ondernemer aangeeft welke maatregelen genomen worden om het rookverbod in de horeca te handhaven, gezondheidsrisico’s te beperken door roken te ontmoedigen en overlast door rokende bezoekers te voorkomen. Daarnaast worden aanvullende maatregelen gevraagd indien de ondernemer het gebruik van waterpijpen verwarmd door kooltjes aanbiedt in de horecazaak en/of op het terras.
Er worden eisen gesteld aan de kwaliteit van de camerabeelden en wordt een minimale bewaartermijn van 14 dagen opgenomen. De minimale bewaartermijn is noodzakelijk omdat het enige tijd kan duren voordat de politie een melding of aangifte heeft verwerkt. Ook wordt de aangifte soms bij een andere eenheid gedaan. Hierbij wordt geadviseerd om gebruik te maken van de adviezen van het CCV over excellent cameratoezicht. Met de negen punten voor excellent cameratoezicht, die samen met de politie en het OM zijn opgesteld, vergroot de ondernemer de kans op geschikte beelden. Voor horecabedrijven kan de minimale kwaliteit van de camerabeelden en de minimale bewaartermijn van 14 dagen voor extra kosten zorgen. Als de kosten voor het vervangen van een bestaand camerasysteem onevenredig hoog zijn is er een éénmalige uitzonderingsmogelijkheid toegevoegd. Daarnaast komt er later een subsidie beschikbaar voor horecabedrijven om aan de minimale kwaliteit en bewaartermijn te kunnen voldoen.
In het nieuwe format is duidelijk omschreven wat de ondernemer moet doen bij het aantreffen van wapens en drugs.
Het format is te downloaden via www.amsterdam.nl/ondernemen/horeca/veiligheidsplan/. De teksten op de website van de gemeente, zoals hierboven weergegeven, zijn nog niet bijgewerkt en worden later dit jaar aangepast. De wijzigingen zijn echter al verwerkt in het format en zijn direct van kracht.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met een van onze regiomanagers:
Nathalie ter Heide: 06 12 25 54 79 / n.terheide@khn.nl
Eveline Doornhegge: 06 51 49 07 09 / e.doornhegge@khn.nl