KHN pleit vanaf het begin van de coronacrisis voor kwijtschelding van gemeentelijke lasten. Gelukkig wordt dat gehoord.
Eerder is al bekend geworden dat er geen precario voor terrassen, reclamebelasting of leges voor niet gebruikte evenementenvergunningen betaald hoeft te worden. Ook is er uiteindelijk een korting gekomen op de huren van gemeentelijk vastgoed. Aan dit rijtje kan nu een gedeeltelijke teruggave van de aanslag op reinigingsrecht worden toegevoegd.
Veel ondernemers hebben tijdens de coronacrisis door de gedwongen lockdown minder afval. Zij zijn in 2020 en 2021 meerdere maanden gesloten geweest. In die maanden hebben zij vaak geen afval aangeboden, maar wel reinigingsrecht betaald. Daarom mogen zij een gedeeltelijke teruggave aanvragen op de aanslag reinigingsrecht.
In mei krijgen ondernemers hierover een brief met uitleg. Het gaat dus om de bedrijven die reinigingsrecht betalen voor de inzameling van maximaal 9 zakken bedrijfsafval per week. De bedrijven die een specifieke overeeenkomst hebben met de gemeenten over inzameling bedrijfsafval met containers hebben eerder kunnen aangeven minder ledigingen te willen en betalen dan ook minder.
Voor de teruggave van reiningingsrecht dienen de betrokken ondernemers in oktober, als er meer duidelijkheid is over hoe het verder gaat met de coronacrisis en de lockdowns, aan te geven in welke maanden in 2020 en 2021 ze gedwongen gesloten waren vanwege het coronavirus. Eind 2021 ontvangen zij een aangepaste aanslag. Met ondernemers die al hebben betaald wordt het verschil verrekend.
Uiteraard blijft KHN aandacht vragen voor verdere kwijtschelding en verlaging van tarieven. Voor de kosten van verlenging van de exploitatievergunning en voor het bijschrijven of wijzigen van leidinggevenden is ook een verzoek om kwijtschelding/verlaging gevraagd. De bedragen zijn de afgelopen jaren extreem gestegen en niet meer te verantwoorden.