Twee jaar lang hebben we als huiskamer van de samenleving onze gasten niet welkom kunnen heten. En nu is de horeca weer open. Eindelijk! De afgelopen weken hebben we allemaal weer kunnen genieten van uitgaan in eigen land; we hebben de mouwen weer op kunnen stropen en kunnen proeven van de gastvrijheid die ons land te bieden heeft. We zien oude gewoontes terugkomen en ondernemers zijn blij dat ze samen met hun team hun gasten weer kunnen ontvangen.
De tijd is aangebroken om vooruit te kijken. De nasleep van corona duurt voor veel ondernemers nog maanden en voor sommigen zelfs jaren; de zorgen binnen de branche zijn groot. Daarom is het cruciaal om te werken aan duurzaam herstel. Delen van de BV Nederland, de horeca voorop, zijn enorm geraakt door de crisis. Veel ondernemers hebben spaartegoeden, studiepotjes en zelfs pensioenvoorzieningen aangebroken; alles om het bedrijf overeind houden en medewerkers in dienst te kunnen houden. Daarnaast zijn veel ondernemers schulden aangegaan. Het kost tijd om weer op het oude-, of überhaupt een gezond niveau, te komen. Elke ondernemer en elke onderneming is anders, dus er is niet één gouden oplossing voor duurzaam herstel. Daarom maken wij ons hard voor maatwerk, om ervoor te zorgen dat ondernemers niet alleen deze acute fase, maar ook de komende jaren overleven.
Verschillende ministeries werken samen met ons, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), aan het in kaart brengen van de schuldenproblematiek. Volgende week presenteren we een horeca herstelnota waarin we uiteenzetten hoe duurzaam herstel eruit moet zien en wat hier concreet voor nodig is. We duiken diep in de materie en komen met aanbevelingen als extra uitstel van belastingbetalingen en maatwerkoplossingen als het gaat om schuldsanering. Ook presenteren we oplossingen om te zorgen voor voldoende investeringsvermogen voor de komende jaren (nu veel vermogen verdampt is), manieren om arbeid minder duur te maken en mogelijkheden voor ondernemers om te kunnen stoppen zonder ook privé failliet te gaan. Immers is de coronacrisis geen ondernemersrisico en moet Den Haag samen met ondernemers kijken hoe de branche hier sterk uit gaan komen. De eerste geluiden van het nieuwe kabinet zijn daarover positief.
De beperkende maatregelen hebben we weliswaar kunnen loslaten, maar we zijn er nog niet. De komende periode moet uitwijzen hoe de horeca zich herstelt. Ik krijg regelmatig de vraag of het niet heerlijk is dat de horeca nu eindelijk weer omzet kan inhalen. Alleen kun je de periode van sluiting niet ‘inhalen’. De horeca kent ‘bederfelijke omzet’; een laptop kun je een maand later nog verkopen, maar u en ik gaan nu niet ineens vier keer op één avond uit eten om de afgelopen weken goed te maken. Het herstel van ondernemingen zelf, of het herstel van bedrijvigheid van horecaondernemingen, zal daarom nog lang duren. Daarom is het belangrijk dat we - samen met Den Haag en ondernemers - kijken naar oplossingen voor duurzaam herstel.
Laten we nu als sector genieten van het feit dat we (op delen van nachtleven en grote locaties met 1G na) weer een belangrijke sociaal-maatschappelijke bijdrage kunnen leveren als huiskamer van de samenleving. Dat we onze gasten weer blij kunnen maken en samen met onze medewerkers weer hard aan het werk kunnen; alles voor die ultieme gastvrijheidsbeleving. Maar we blijven scherp en houden tegelijk onze ogen op de bal van herstel.
Deze column werd oorspronkelijk gedeeld op deondernemer.nl