Er komt definitief een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, bestek, borden en piepschuimen verpakkingen. De EU-lidstaten hebben dat op 21 mei 2019 afgesproken. De nieuwe regels moeten de toenemende problematiek van plastic afval tegengaan.
De nieuwe regels waren in 2018 door de Europese Commissie voorgesteld en in maart van dit jaar ook al goedgekeurd door het Europees Parlement. De Europese lidstaten hebben nu definitief ingestemd met het verbod.
Het doel van de nieuwe richtlijn is het verminderen van de hoeveelheid plastic afval wat wordt geproduceerd. De nieuwe regels hebben betrekking op die producten die verantwoordelijk zijn voor meer dan 70 procent van het zwerfvuil op zee. Vanwege het langzame afbraakproces hoopt het plastic afval zich op in zeeën, oceanen en op stranden. Dieren nemen het plastic op en zo komt het ook in de menselijke voedselketen terecht.
Het verbod gaat vanaf 2021 gelden voor het volgende wegwerpplastic: wattenstaafjes, bestek (vorken, messen, lepels, chopsticks), borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes. Dankzij lobby van Hotrec horen de bakjes die in de fastservice heel veel worden gebruikt daar niet onder.
Ook geldt het verbod voor voedselverpakkingen gemaakt van piepschuim (geëxpandeerd polystyreen), zoals doosjes voor fastfood of andere maaltijden die gereed zijn voor onmiddellijke consumptie. En voor drankverpakkingen en drinkbekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen.
Naast het verbod op plastic wegwerpproducten, moeten lidstaten in 2029 ook 90 procent van alle plastic flessen inzamelen en moeten ze voor 30 procent uit gerecycled materiaal bestaan. Het gebruik van andere wegwerpproducten, zoals plastic bekers, moeten de lidstaten op andere manieren reduceren. Ook moeten producenten voortaan meebetalen aan inzameling, transport en de verwerking van plastic afval.
KHN vindt duurzaamheid belangrijk en begrijpt het voorstel van de Europese Commissie dan ook om plastic rietjes, bestek, borden en piepschuimen verpakkingen op termijn te vervangen voor duurzame alternatieven. Wij zijn blij met hun oproep aan producenten om met betaalbare alternatieven te komen die voldoen aan dezelfde functionele eigenschappen als de plastic verpakkingen. Want dat is voor horecaondernemers natuurlijk een must: de alternatieve producten moeten wel beschikbaar en betaalbaar zijn.
De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving. Als horecaondernemer moet je op zoek naar alternatieven voor plastic rietjes, bordjes, bestek en piepschuimen verpakkingen. Zorg ervoor dat je deze voor 2021 hebt vervangen.