Een nieuwe EU-wet moet de macht van grote techbedrijven en platforms zoals Booking inperken om machtsmisbruik tegen te gaan en om voor eerlijkere concurrentie te zorgen. Hierover is vorige week in Brussel een voorlopig akkoord bereikt tussen onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement. KHN is positief over het bereikte akkoord, waarin ook een verbod op smalle pariteitclausules is opgenomen.
De Digital Markets Act (DMA) moet ervoor zorgen dat digitale markten eerlijk en open blijven. En moet voorkomen dat de allergrootste platforms, de zogenoemde‘ poortwachters’ oneerlijke voorwaarden opleggen. Het wetsvoorstel, dat nog door het voltallige Parlement en de lidstaten moet worden goedgekeurd, is gericht op de echte techreuzen, met een marktwaarde van 75 miljard of een jaaromzet van 7,5 miljard en minimaal 45-miljoen gebruikers per maand. Brussel kan techreuzen die de regels niet volgen een monsterboete van 10 procent van hun jaaromzet opleggen, en bij herhaling 20 procent.
Google (en haar onderliggende reisdiensten) en Booking vallen ook onder de nieuwe regels. Mogelijk geldt dat ook voor Airbnb, maar het is onduidelijk of zij voldoende maandelijkse consumentgebruikers heeft. Er is nog discussie over de interpretatie van dit laatste criterium. Volgens de uitleg van de EU gaat het bij gebruikers om iemand die de website heeft bezocht en een zoekopdracht heeft ingevoerd. Maar Booking betwist deze interpretatie en gaat uit van een berekening waarbij iemand wordt aangemerkt als gebruiker wanneer er actief is ingelogd of een boeking heeft plaatsgevonden. Aangezien de DMA aangewezen poortwachters de mogelijkheid geeft om hun status aan te vechten, is het te verwachten dat Booking de interpretatie voor het aantal maandelijkse gebruikers blijft betwisten.
KHN vecht al lange tijd voor een verbod op de zogenaamde pariteitsclausules, zowel in op landelijk als op Europees niveau. In aanloop naar de DMA heeft KHN deze lobby intensief gevoerd, onder andere via VNO-NCW/MKB-NL en de Europese partner Hotrec.
Pariteitsclausules verplichten hotels die op het boekingsplatform actief zijn om altijd hun laagste kamerprijzen aan te bieden. De prijs van een hotelkamer mag op hun eigen website dus niet lager zijn dan op Booking.com. Door de clausules ontstaat een oneerlijk speelveld tussen hoteliers en boekingsplatforms zoals Booking.com, waarmee hoteliers worden benadeeld en consumenten hogere prijzen moeten betalen voor hun overnachting.
Vanuit Hotrec is nu bevestigd dat het verbod op pariteitsclausules wordt meegenomen in de regelgeving van de DMA. Let wel, dit zou dan ‘alleen’ gelden voor platforms die als poortwachter worden aangemerkt (Google, Booking) en niet voor andere boekingsplatforms.
Het roept de vraag op of andere boekingsplatforms zich verplicht zullen voelen om ook te stoppen met het opleggen van smalle pariteit door zich aan te sluiten bij Booking. Of dat zij juist zullen proberen om de verschillende regels in hun voordeel te gebruiken. Het biedt ook een nieuwe opening voor verdere lobby op dit punt, omdat de DMA voorziet in een ‘marktonderzoeksprocedure’ om aanvullende regelgeving te vragen voor concurrerende platforms. We houden de ontwikkelingen nauw in de gaten en houden jou uiteraard op de hoogte.
De uiteindelijke wetteksten moeten eerst worden goedgekeurd door zowel het Europees Parlement als de Raad. Hierna zullen we op een rijtje zetten wat dit concreet voor jou betekent. De EU heeft aangekondigd vaart te willen zetten, dus mogelijk treedt de DMA al voor eind 2022 inwerking.