Per 1 juli 2021 wordt statiegeld op plastic flesjes, de zogenaamde petflesjes, ingevoerd. De horeca is dankzij goed lobbywerk van KHN uitgezonderd van een innameplicht. Wat verandert er wel door het nieuwe innamesysteem voor jouw zaak?

Inleveren van plastic flesjes kan bij zo’n 12.000 verkopers in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. De horeca is dankzij goed lobbywerk van KHN uitgezonderd van een innameplicht. Dit betekent dus dat jij als horecaondernemer niet verplicht bent om petflesjes in te nemen. Maar wat verandert er wel door het nieuwe innamesysteem voor jouw zaak?

De maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem en dragen hiervan de kosten.

Wat betekent dit voor jou?

  1. Nieuw statiegeldsysteem
    Vanaf 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op petflesjes van minder dan 1 liter. Dit geldt alleen voor petflesjes frisdrank en water en niet voor sap of zuivel. Het bedrag van € 0,15 wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het petflesje.

  2. Hoe werkt het?
    Stel: je koopt een petflesje frisdrank in bij de groothandel. Je betaalt dan statiegeld aan de groothandel. Vervolgens verkoop jij het petflesje frisdrank aan de consument en reken je het statiegeld door. Jij hebt dan het betaalde statiegeld terug. Let op! Het statiegeldbedrag dient los op de bon komen te staan en kan dus niet in de verkoopprijs worden verrekend omdat er over statiegeld geen btw wordt betaald.

  3. Vrijwillig inzamelen
    Als horecaondernemer ben je vrijgesteld van verplichte inname. Je kunt ervoor kiezen om de petflesjes vrijwillig in te zamelen en de opbrengst van het statiegeld bv. te doneren aan een zelf gekozen doel. Hoe je dit kunt regelen lees je hieronder uit de ervaringen van ondernemers van De Carrousel in Oss.

Ondernemers van De Carrousel in Oss, John & Ziggy Duijns, tevens leden van de Brabantse werkgroep Duurzaamheid, waren het er al snel over eens dat zij hun steentje wilden bijdragen aan het voorkomen van zwerfafval en daarnaast vanuit service oogpunt hun gasten eenvoudig de mogelijkheid wilden bieden om de petflesjes bij hun in de zaak in te leveren. Er gaan jaarlijks zo’n 10.000 petflesjes over de toonbank. Als iedereen z’n steentje bijdraagt door deze weer in te leveren, kan er jaarlijks een mooi bedrag aan het goede doel worden gedoneerd.

“Als ondernemer moet je niet afwachten maar juist doorpakken. Vooral wanneer wetgeving en instanties achter hun eigen feiten aanlopen. Zo zijn wij hier bij De Carrousel al begonnen met petflessen in te zamelen om deze apart te verwerken. Dus ook diegenen zonder statiegeld. Want hoe klein ons aandeel van het plastic probleem ook is, elke stap in de juiste richting is er eentje. “ Aldus John.

Doe je mee?

Wil jij de opbrengst van jouw statiegeld ook koppelen aan een goed doel? Zo werkt het:

  • Je plaatst in je zaak een bak waarin de consument het petflesje kan gooien;
  • Je geeft bij de bak aan dat het geld naar een goed doel gaat. Dit goede doel bepaal en registreer je zelf;
  • Vervolgens moet je zelf met je groothandel afspraken maken over het meenemen van de petflesjes en de verrekening;
  • De petflesjes kunnen verzameld worden in zogenaamde big bagsen door de groothandel worden meegenomen;
  • Via Statiegeld Nederland kom je meer te weten over vrijwillige inname en zij maken op basis van de ontvangen statiegeldflessen, de opbrengst direct over naar het gekozen doel.

Hoe herken je een statiegeldfles?

De etiketten van alle statiegeldflessen worden aangepast; er komt een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code op te staan. Zo is het voor consumenten en innamepunten duidelijker welke fles wel en niet meedoet aan het systeem. Het statiegeld logo komt er als volgt uit te zien:

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het nieuwe statiegeldsysteem op de website van Statiegeld Nederland.

Lees ook:

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens