Zonder vooruit te lopen op het weegmoment van 12 november a.s., kunnen we wel zeggen dat Nederland zich zorgen maakt over mogelijke aanvullende maatregelen. Ook in veel Europese landen zijn grote zorgen. De grote vraag is of het bij de maatregelen blijft die vorige week al zijn aangekondigd (zoals de verplichting van het coronatoegangsbewijs (CTB) in meerdere sectoren en op de werkvloer), of dat er nog aanvullende maatregelen volgen...
We weten dat er ook bij jullie grote zorgen leven over mogelijke extra maatregelen. Vanwege de huidige cijfers en de maatschappelijke gevoeligheid van het CTB zagen we een paar weken geleden al dat er behoorlijk wat bedrijfsfeesten, groepen en kerstborrels geannuleerd werden. Op dit moment krijgen we signalen dat het aantal annuleringen nog verder toeneemt. In onze lobby zetten we daarom alles op alles om in ieder geval te voorkomen dat er nog meer beperkende maatregelen voor de horeca volgen.
Uit de meest recente weekcijfers blijkt dat de besmettingscijfers en ziekenhuis- en ic-opnames hard oplopen. Echter, het is zelfs voor RIVM-medewerkers - die de voorspellende modellen maken - erg lastig om te bepalen hoe deze cijfers zich zullen ontwikkelen. Tijdens het Kamerdebat van 3 november werd dit door minister De Jonge extra benadrukt. In aanloop naar het weegmoment op 12 november komt het (Outbreak Management Team) OMT op woensdag bij elkaar, voordat zij donderdag het kabinet adviseren.
KHN is van mening dat met de uitbreiding van de CTB-controle naar het buitenterras er meer dan voldoende coronamaatregelen van toepassing zijn in de horeca. Die uitbreiding was al hoogst symbolisch en niet onderbouwd. De naleving van de CTB-controle kan hier en daar wellicht wat beter, maar de meeste horecaondernemers doen enorm hun best. Aanvullende maatregelen voor de horeca gaan het gezondheidsverschil niet maken, terwijl de economische schade alleen maar groter wordt. Dat is de boodschap die we het kabinet in de komende dagen meegeven.
De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen; er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. De huur- en belastingachterstanden in de horeca zijn fors en de invoering van het coronatoegangsbewijs zorgt voor minder gasten en een dalende omzet. Financiële compensatie voor de horeca is zelfs zonder aanvullende coronamaatregelen al een bittere noodzaak. Laat staan als er mogelijk verdere aanscherpingen komen. KHN riep daarom vorige week het kabinet via deze paper op tot het bieden van aanvullende steun middels maatwerk, schuldsanering en het versterken van het eigen vermogen.
We blijven voor jullie knokken maar het wordt wel spannend. Uiteraard houden we houden jullie op de hoogte over de ontwikkelingen.