Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte tijdens het coronadebat van 24 februari voor het snel openen van terrassen. De PVV benadrukte dat de terrassen per direct al verantwoord open kunnen. VVD en CDA vonden dat het kabinet in elk geval moet kijken naar de mogelijkheden na 8 maart. Demissionair premier Rutte vindt het risico, vanwege een “aanzuigende” werking, nog te groot. Ook werd er gesproken over een aanpassing van de steunpakketten. KHN doet verslag van het coronadebat.
Voorafgaand aan het coronadebat heeft KHN alle partijen van input voorzien. Tijdens het debat vroegen dan ook veel partijen aandacht voor de situatie in de horeca. Wilders riep het kabinet op de terrassen per direct te laten openen en diende ook een motie in om dat te bewerkstelligen. . Deze motie behaalde helaas geen meerderheid (PVV, SGP, 50PLUS, DENK, FvD en lid Henk Krol stemden voor). Volgens de PVV heeft de horeca het met het protocol en de horecaroutekaart goed voor elkaar om verantwoord open te gaan.
VVD en CDA vonden ook dat er meer mogelijk zou moeten zijn voor de horeca, maar benadrukten wel dat hier risico’s aan verbonden. Dijkhoff gaf daarbij aan dat “iets wat op zichzelf verantwoord is - zoals het openen van terrassen - toch zorgt voor een stapeling van kleine risico’s op elkaar." En daarmee accepteren de coalitiepartijen dat terrassen nu niet open kunnen. Mede door de inzet van KHN zien deze partijen wel in dat terrassen kunnen bijdragen aan het gereguleerd spreiden van drukte. Met een eigen motie willen VVD en CDA dat het kabinet onderzoekt hoe terrassen na 8 maart wel veilig en verantwoord open kunnen. Deze motie werd door de gehele Kamer gesteund en moet nu worden uitgevoerd door het kabinet.
Volgens Rutte is het op dit moment niet verstandig op terrassen te openen, omdat dit een “aanzuigende” werking zou hebben, waardoor het toch snel te druk kan worden. Wel zegde hij toe dat het kabinet naar mogelijkheden zal kijken in aanloop naar het volgende beslismoment op 8 maart. Bekijk hier wat Rutte over het openen van terrassen zei (nos.nl).
Naast de focus op het openen van terrassen, vroegen verschillende partijen ook aandacht voor een heroverweging van de financiële steunpakketten. De linkse oppositie wil dat het kabinet meer gaat doen voor kleine ondernemers en ZZP’ers en vroeg ook of de huidige steunpakketten nog wel toereikend zijn. Volgens Rutte loopt vooral de uitvoering tegen grenzen aan en zou de nieuwe Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten regeling (TONK) kleine ondernemers moeten helpen als de noodzakelijke kosten niet betaald kunnen worden. GroenLinks, PvdA en SP dienden (wederom) een motie in om de partnertoets in de TOZO-regeling te schrappen. Deze motie kon ook nu niet op een meerderheid rekenen. Ook kwamen deze partijen met moties voor sectorspecifieke steunpakketten en voor een crisistoelage voor zelfstandigen en kleine ondernemers. Beide moties zijn verworpen.