Op 6 december heeft KHN-voorzitter Marijke Vuik het 4de Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek ondertekend namens de horeca. Een belangrijke stap in de bescherming van werknemers en bezoekers tegen gehoorschade door (te) hard geluid.
Het doel van het convenant is om gasten en medewerkers te beschermen tegen gehoorschade. Een gehoorbeschadiging is bijna altijd permanent en dus niet of nauwelijks te genezen. Als branche vinden wij het dan ook belangrijk dat gasten op een veilige manier kunnen genieten van de muziek die in horecazaken wordt afgespeeld en dat medewerkers in een geluidsgezonde omgeving kunnen werken.
Om dit te bereiken hebben we met alle andere convenantpartners op zes hoofdonderwerpen afspraken gemaakt: geluidniveaus, geluidsmetingen, gehoorbescherming, voorlichting aan bezoekers, deskundigheidsbevordering van werknemers en kennis en onderzoek. Door de convenantpartners wordt rekening gehouden met maximale geluidniveaus en voorlichting gegeven over gehoorschade. Ook zijn op locatie oordoppen met muziekfilter beschikbaar. Marijke: “Wij vinden het belangrijk dat er aandacht is voor het stijgende aantal mensen dat een gehoorbeschadiging heeft. In horecabedrijven zoals koffiezaken of restaurants is dit uiteraard helemaal geen issue. Maar in horecagelegenheden waar versterkte muziek wel voorkomt, wil de horeca er natuurlijk voor zorgen dat gasten er op een veilige manier van kunnen genieten en dat medewerkers op een gezonde wijze kunnen werken.”
We vinden het ontzettend belangrijk dat er een uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar systeem voor ondernemers wordt opgezet, waarbij het belangrijk is dat de administratieve lasten en kosten beperkt blijven. We voelen nu dat er meer ruimte is dan voorheen om als branche mee te denken. Door deel te nemen aan het convenant kunnen we samen met ondernemers en de andere convenantpartners bijdragen aan werkbare oplossingen tegen gehoorschade.
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “Ik ben blij dat het gelukt is om met zoveel partijen opnieuw de samenwerking te vinden. Extra bijzonder is dat nu ook de horeca en podiumtechnici van nog meer locaties aan boord zijn. Hierdoor wordt ons bereik veel groter. We werken aan een toekomst met verantwoorde geluidsniveaus op alle plekken met versterkte muziek. En natuurlijk blijven we wijzen op het gebruik van oordoppen met muziekfilter om je gehoor te beschermen, want het is echt super belangrijk voor iedereen om altijd oordoppen mee te nemen en te gebruiken als je bijvoorbeeld naar een concert gaat. Met de afspraken uit dit convenant wordt gezondheidswinst en vooruitgang geboekt bij het voorkomen van gehoorschade op ontzettend veel plekken met versterkte muziek.”
In het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek werken we samen met DeBesteSchoolfeesten.nl, GGD GHOR Nederland, LKvV (Landelijke Kamer van Verenigingen), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NL Actief, NVBF (Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters), OSAT (Overleg Scholing Arbeidsmarkt Theatertechniek), VeiligheidNL, VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals), VPT (Vereniging voor Podiumtechnologie) en VVEM (Vereniging van Evenementenmakers).
Net als alle andere convenantpartijen hebben we een plan van aanpak gemaakt. Dit plan van aanpak vormt een van de bijlagen bij het convenant. Hierin kijken we onder andere naar geluidsniveaus, geluidsmetingen, gehoorbescherming, voorlichting aan bezoekers, deskundigheidsbevordering van werknemers en kennis en onderzoek. We hebben aangegeven in 2024/ 2025 te starten met clubs en discotheken en in 2026/2027 met cafés. In de komende jaren zullen we concrete adviezen, tips & tricks delen over welke stappen jij als ondernemer kan zetten in de preventie van gehoorschade door versterkte muziek.