Vorige week donderdag stemde de Tweede Kamer over het Belastingplan, waarin ook het voorstel staat om de btw op onder andere logies te verhogen. Er lag een motie waarin het kabinet werd opgeroepen om uiterlijk bij de Voorjaarsnota 2025 een alternatief te zoeken voor de btw-verhoging op logies, cultuur, sport en media. Uiteindelijk werd besloten om dit wel te doen voor cultuur, sport en media, maar niet voor logies.
Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkste punten:
|
Het Belastingplan en de bewuste motie zijn donderdag door de Tweede Kamer aangenomen. Dit betekent dat de btw-verhoging op logies, als het aan de Tweede Kamer ligt, gewoon doorgaat. De enige politieke mogelijkheid om het plan van tafel te krijgen ligt nu nog bij de Eerste Kamer. Daar zullen we ons volledig voor blijven inzetten. Lees hieronder de laatste stand van zaken.
Het Belastingplan
Vorige week maandag en dinsdag is het Belastingplan 2025 behandeld, waarin ook de btw-verhoging op logies en culturele goederen en diensten staat. Het Belastingplan is een enorme verzameling van wetsvoorstellen en gaat natuurlijk over veel meer dan alleen btw.
Politieke uitruil: wat gebeurde er?
De afgelopen maanden hebben we als KHN samen met de cultuur-, sport-, evenementen-, media- en boekenbranche actiegevoerd tegen de btw-plannen van het kabinet. Sinds Prinsjesdag heeft de oppositie in zowel de Tweede als Eerste Kamer stevig bezwaar gemaakt tegen deze plannen. Dat was ook weer het geval tijdens het wetgevend overleg en de plenaire behandeling van het Belastingplan afgelopen week.
Verschillende moties en amendementen met betrekking tot de btw-verhoging zijn ingediend. Een veelbelovende motie, ingediend door CDA, CU, SGP, GL-PvdA en D66, riep het kabinet op om uiterlijk bij de Voorjaarsnota 2025 een alternatief te zoeken voor de btw-verhoging op zowel logies als culturele goederen en diensten. Een belangrijke motie die door ons werd toegejuicht.
De partijen achter deze motie dreigden zelfs het hele Belastingplan in de Eerste Kamer te blokkeren als de motie niet werd aangenomen. Dit zette druk op het kabinet, aangezien de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.
Afgelopen donderdag vond er tijdens het debat over het Belastingplan een politieke uitruil plaats tussen het kabinet en de christelijke partijen (CDA, CU en SGP). Het kabinet gaf aan bereid te zijn om, in aanloop naar de Voorjaarsnota 2025, te zoeken naar een alternatief om de btw-verhoging voor cultuur, sport en media niet door te laten gaan. Helaas werd de btw-verhoging op logies in stand gehouden. In plaats van een alternatief voor 2,3 miljard hoeft er nu slechts een alternatief voor 1,2 miljard gezocht te worden. De christelijke partijen namen hier genoegen mee, waardoor er een meerderheid ontstond voor zowel de motie als het Belastingplan.
Onze enige kans ligt nu nog bij de Eerste Kamer
Hoewel de Tweede Kamer het Belastingplan, inclusief de btw-maatregelen, heeft goedgekeurd, zal ook de Eerste Kamer nog moeten instemmen. Volgt de Eerste Kamer de lijn van de Tweede Kamer? Wij gaan ons uiterste best doen om ook de btw-verhoging op logies teruggedraaid te krijgen.
Actie KHN
Wat we sowieso gaan doen is de Eerste Kamerleden blijven voorzien van de argumenten om hen te overtuigen dat het kabinet ook voor de btw-verhoging op logies naar alternatieve oplossingen moet zoeken. Op z’n minst moet er een impactassessment gedaan gaan worden. Dan zal blijken hoe hard de sector geraakt wordt en hoe weinig de maatregel gaat opleveren. We hebben contacten en afspraken met senatoren uit de Eerste Kamer.
We geven niet eerder op dan dat de Koning zijn handtekening heeft gezet onder het wetsvoorstel!
Bekijk wat we de afgelopen periode hebben gedaan om de btw-verhoging van tafel te krijgen: Update lobby btw-verhoging | KHN