Afgelopen week besprak de Tweede Kamer tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen de rijksbegroting voor het komende jaar. Hier werd ook uitgebreid stilgestaan bij de geplande btw-verhogingen op logies, cultuur en sport.
De btw-verhoging maakt deel uit van de afspraken binnen het huidige regeerakkoord en is bedoeld om andere plannen te bekostigen, zoals belastingverlagingen voor de middeninkomens. De vier coalitiepartijen (PVV, VVD, NSC en BBB) hebben toegegeven dat geen van hen enthousiast is over deze maatregel, maar dat ze openstaan voor alternatieven. Voorwaarde daarbij is wel dat er een vervangende financiering moeten worden gevonden ter waarde van 2,3 miljard op de rijksbegroting én dat alle coalitiepartijen zich daarin kunnen vinden. Een hele grote uitdaging die niet zomaar is opgelost.
Diverse oppositiepartijen hebben zich in het debat fel uitgesproken tegen de btw-verhoging. Joost Eerdmans van JA21 diende een motie in om de logiessector niet extra te belasten, omdat de sector al genoeg voor zijn kiezen heeft gekregen door de coronacrisis, prijs- en loonstijgingen. D66 uitte stevige kritiek op hoe deze maatregel tot stand is gekomen en betoogt dat het kabinet de maatregel niet voldoende heeft onderbouwd.
Op dinsdag 8 oktober wordt er gestemd over de ingediende moties, waaronder de motie van Eerdmans. Gezien de samenstelling van de Tweede Kamer, is de kans echter klein dat deze motie een meerderheid zal behalen. Het debat wordt vervolgd tijdens de behandeling van het Belastingplan waarbij de Tweede Kamer een definitieve klap zal geven op de plannen van het Kabinet. Daarna volgt in december de behandeling in de Eerste Kamer, waar de zetelverdeling anders is en het Kabinet opnieuw een meerderheid moet zien te verkrijgen voor haar begroting. Dit belooft nog een spannende periode te worden.
De komende periode blijven we ons samen met andere brancheorganisaties binnen de BTW-coalitie inzetten om deze verhoging te stoppen. We houden je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.