Amsterdam gaat kleine ondernemers -die het moeilijk hebben door de gestegen energiekosten- ondersteunen met een eenmalige compensatie.
Het geld komt uit het steunpakket voor het MKB. Daarnaast helpt Amsterdam de ondernemers om hun bedrijf duurzamer te maken. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming vanaf 1 februari 2023 aanvragen.
Voor het steunpakket is in totaal 10 miljoen euro uitgetrokken. Hiervan gebruiken we 7 miljoen euro voor de ‘Tegemoetkoming Energiekosten voor het Amsterdamse micro MKB’. Voor de Advies- en Fixteams, die de ondernemers helpen met verduurzamen, trekken we 3 miljoen euro uit. De Amsterdamse compensatie is een overbrugging tot de landelijke 'Tegemoetkoming Energiekosten-regeling' beschikbaar komt.
De ondernemers die in aanmerking komen:
De tegemoetkoming bedraagt minimaal 1.000 en maximaal 5.000 euro. Hoeveel subsidie ondernemers precies krijgen is afhankelijk van hun energiekosten.
Ondernemers kunnen de subsidie aanvragen van 1 tot en met 28 februari 2023. Je kunt subsidie aanvragen via de website van de gemeente Amsterdam - Subsidie tegemoetkoming energiekosten Amsterdamse micro Mkb.
Amsterdam vraagt ondernemers die financiële compensatie ontvangen ook om zich aan te melden voor een energiescan. Daarmee kunnen zij inzicht krijgen in alle besparingsmogelijkheden. Een hoge energierekening wordt niet alleen veroorzaakt door hoge energieprijzen, maar bijvoorbeeld ook door slechte isolatie of niet-energiezuinige apparaten.
Naast de energieregeling, gaan er ook Advies- en Fixteams langs bij ondernemers in verschillende delen van de stad om ze te helpen om hun onderneming duurzamer te maken. Na een energiescan helpen ze de ondernemers om maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld op het gebied van apparatuur, dubbel glas, isolatie, ledverlichting, regeltechniek en verwarming. Zo kunnen ondernemers op lange termijn flink besparen op energiekosten.
Van 1 november tot 25 januari 2023 heeft Amsterdam bijna 428 ondernemers op deze manier ondersteund. In deze periode is een besparing gerealiseerd van ca. 310 ton CO2, 480.000 kWh en 48.200 m3 gas. Dit betekent een besparing van circa 9 procent elektriciteit en 6 procent gas. Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse besparing van bijna 700 euro per onderneming.