De laatste jaren lijkt het er in toenemende mate op dat in Den Haag ‘ondernemen’ en ‘ondernemerschap’ worden beschouwd hetzij als bijna verdachte activiteiten dan wel als kassa waaruit tekorten in de begroting kunnen worden gedicht. Terwijl ondernemingen, en mkb bedrijven in het bijzonder, een belangrijke bijdrage leveren aan werkgelegenheid en het BBP in het bijzonder.
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een gemiddeld hotel/restaurant bedrijf met zwembad te maken heeft met maar liefst 92 (lokale en landelijke) regels met een kostenpost van 220K. Regels worden niet gemaakt vanuit de gedachte hoe burgers en ondernemers kunnen worden geholpen maar teveel vanuit de gedachte hoe de overheid werk uit handen kan worden genomen en/of risico’s kunnen worden beperkt. Mede door de toenemende regeldruk en regellast staan marges onder druk en zijn ondernemers meer bezig met het voldoen aan regeltjes dan met het échte ondernemen. Er zijn tal van subsidiemogelijkheden (landelijk, lokaal en regionaal) maar die zijn voor een groot deel onbekend dan wel door de voorwaarden per saldo niet interessant voor (mkb) ondernemers. In toenemende mate horen we dan ook geluiden van ondernemers dat ondernemen niet meer leuk is.
Er is een reset nodig van de kijk op ondernemerschap en het ondernemersklimaat moet stimulerend zijn in plaats van beknellend. KHN zal daarin het voortouw nemen. KHN ziet bovendien een belangrijke rol voor zich weggelegd om, gebaseerd op data en benchmarks, de leden te voorzien van tools om ze te ondersteunen in het ondernemerschap.