Verantwoord alcoholschenken met NIX18: zo herken je een fake ID
Je mag geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Sinds het ingaan van de Alcoholwet op 1 juli 2021 is ook het doorgeven van alcohol aan een minderjarige verboden.
Je bent verplicht om te controleren of de koper wel oud genoeg is. Als je twijfelt over iemands leeftijd moet je dus vragen om legitimatie. Let op zogenaamde 'doorgevers'; je bent als verkoper namelijk ook verantwoordelijk wanneer de koper zelf 18 of ouder is, maar de alcohol doorgeeft aan iemand van wie je de leeftijd niet weet. Van die persoon moet je dan dus ook de leeftijd controleren.
Hoe herken je een fake ID?
Sommige jongeren gebruiken een valse ID-kaart om toch alcohol te kunnen kopen. Dat kan een kaart zijn die geleend is van iemand anders, een eigen aangepaste kaart of bijvoorbeeld een nagemaakte ID-kaart. We hebben een aantal tips verzameld voor het herkennen van een fake ID.
Zorg dat je op de hoogte bent van de kenmerken van officiële identiteitskaarten. Hieronder vind je de kenmerken van de Nederlandse ID-kaart die je met het blote oog kunt controleren:
Een tweede afbeelding van de foto met geboortejaar en driedimensionaal effect, rechts op de voorkant van de ID-kaart.
Reliëf aan de linker- en rechterrand. Is voelbaar en onder bepaalde lichtval is ook de tekst “Koninkrijk der Nederlanden” zichtbaar.
Rechts onder de afbeelding van de tweede foto staat een kinegram, dat is een transparant beeld dat van kleur en vorm kan wijzigen door de kaart te kantelen.
Rechtsboven op de voorkant staat het documentnummer. Opbouw nummer: positie 1 en 2: letters, positie 3 t/m 8: letters of cijfers en positie 9: een cijfer. De letter ‘O’ en het cijfer ‘0’ komen in het documentnummer niet voor.
Rechts naast de hoofdfoto op de voorkant staat d.m.v. de geboortemaand en geboortejaar van de houder van het document.
Vergelijk de foto op het ID nauwkeurig met de persoon die het laat zien. Let op oogkleur, haarlijn en andere fysieke kenmerken.
Controleer de vervaldatum: op veel valse ID's staan verlopen of bijna verlopen datums.
Voel de textuur van het ID: echte ID's hebben een specifieke textuur en gewicht. Valse ID's kunnen lichter zijn of een andere textuur hebben.
Let op inconsistenties: controleer op spelfouten, slechte kwaliteit van de druk, of niet kloppende lettertypen.
Hang deze poster op in jouw zaak, zodat iedereen eenvoudig kan controleren.
Nog meer tips
Vergewisplicht: Controleer alle jongeren, zoals supermarkten dit doen.
Aandacht voor dronkenschap: Schenk niet aan mensen in kennelijke staat van dronkenschap.
Mystery visits: Voer zelf controles uit door vrienden of bekenden onder de 25 jaar een biertje te laten bestellen en terug te koppelen hoe dat proces verliep.
Maak managers verantwoordelijk voor de naleving: vraag je managers meer aandacht te hebben voor de controles op leeftijd en het verbod op doorschenken aan mensen in kennelijke staat van dronkenschap. Maak hier goede werkafspraken over en controleer de naleving ervan.
Train je medewerkers: Het is ook verstandig om je medewerkers regelmatig te trainen in verantwoord alcohol schenken en het herkennen van valse ID's, zo blijven ze up to date. Wij hebben een gratis e-learning ontwikkeld die de juiste kennis biedt om verantwoord alcohol te schenken. Bekijk hem hier.
Hulpmiddelen
We hebben verschillende hulpmiddelen verzameld die jou kunnen helpen bij het naleven van de regels. Bekijk ze hier.
Direct advies nodig?
We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.
Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.