Signalen over drugsgebruik en bijbehorende overlast nemen de laatste jaren steeds meer toe. Het gaat niet alleen om bezoekers die drugs gebruiken of onder invloed zijn, maar soms ook om medewerkers. De prijs van (hard)drugs is in verhouding tot alcohol steeds lager, waardoor het alcoholgebruik daalt en het drugsgebruik toeneemt. Deze ontwikkeling zorgt voor problemen zoals overlast en veiligheidsrisico’s. Wat kan jij hier als ondernemer, of afdelingsbestuurder, tegen doen?

De toename van drugsgebruik is een zorgelijke trend, zowel vanwege de gezondheidsrisico’s en overlast, als de rol die drugs spelen in het in stand houden van criminaliteit. Hoewel er veel aandacht is voor alcoholpreventie – denk aan NIX18 en controles door gemeenten – blijft de aanpak van drugsgebruik achter. Een oplossing is er niet zomaar, maar we kunnen wel leren van de aanpak van collega-ondernemers.

Bespreek binnen je lokale afdelingsbestuur of met de gemeente hoe drugsgebruik gezamenlijk kan worden aangepakt. Het is belangrijk dat dit probleem wordt gezien als een breed maatschappelijk vraagstuk en niet uitsluitend als een verantwoordelijkheid van de horeca. Samenwerking is hier echt van belang. Bekijk de voorbeelden van verschillende KHN-afdelingen.

KHN Tilburg – Campagne: Drugsgebruik is niet normaal. Om hulp vragen wel!

De Tilburgse horeca maakt zich zorgen over het toenemend drugsgebruik in het uitgaansleven. Samen met Koninklijke Horeca Nederland, het Platform veilig Ondernemen Brabant Zeeland, de gemeente en de verslavingszorg komen zij daarom met de campagne, ‘Drugsgebruik is niet normaal. Om hulp vragen wél!’. De campagne informeert over de gezondheidsrisico’s, verslavingsgevaren en de toename van overlastgevend gedrag door gebruikers. Via deze campagne willen we de trend van het normaliseren doorbreken: Drugsgebruik is niet normaal.

Onderdeel van deze campagne waren deze trainingen voor ondernemers, leidinggevenden en portiers: Meld je aan voor de training Leer anticiperen op drugs. Deze aanpak kan ook in jouw gemeente werken.

KHN Moerdijk – Modelbrief: Gemeente vraagt hulp aan ondernemers

De gemeente Moerdijk heeft tijdens het overleg met KHN om hulp gevraagd. Het verzoek was om de lokale horecaondernemers te vragen mee te denken over de aanpak van drugsgebruik. Steeds meer jongeren komen makkelijk aan drugs en combineren dit met alcohol. In dit artikel staat de kant en klare mail, waar wellicht jouw gemeente ook gebruik van kan maken: Gemeente Moerdijk vraagt hulp aangaande drugsgebruik.

KHN Amsterdam – Training: EHBDD en nadere regels dance events

Naast drankgebruik in het uitgaansleven, komt het steeds vaker voor dat er drugs worden gebruikt. Met name bij dance-events in clubs en reguliere uitgaansgelegenheden is er een toename van het gebruik. Tijdens (grootschalige) festivals is het al heel normaal dat er goed gekwalificeerd personeel aanwezig is die eerste hulp kan verlenen, als daar reden toe is. Incidenten komen niet vaak voor maar als het gebeurt, is het belangrijk dat de aanwezige professionals adequaat kunnen handelen. KHN Amsterdam biedt daarom diverse trainingen aan voor ondernemers en medewerkers, zoals EHBDD: Eerste Hulp Bij Drank en Drugsongevallen.

Daarnaast zijn er nadere regels Dance Events in horeca. Deze regels zijn van toepassing voor bijvoorbeeld alle horecabedrijven die meedoen aan Amsterdam Dance Event, maar ook als er op andere momenten dance events worden georganiseerd. Hierin wordt o.a. ingegaan op huisregels, visitatie, wapen- en drugkluis, enz.

KHN Haarlem – Beleid: Drugsgebruik tegengaan in Actieprogramma Veilig Uitgaan

In het actieprogramma Veilig en Gastvrij Uitgaan van de gemeente Haarlem is in samenspraak met de horeca onderstaand stuk over het tegengaan van drugsgebruik opgenomen.

‘Drugsgebruik en drugshandel kunnen tot onveiligheidsgevoelens bij uitgaanspubliek en omwonenden leiden. Ook kan drugsgebruik zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen. Dit is onwenselijk en de komende jaren voeren we de volgende acties uit om drugsgebruik tegen te gaan:

  • Door horecabeveiligers wordt extra gelet op afwijkend en norm-overschrijdend gedrag dat kan duiden op drugsgebruik of het in bezit hebben van drugs.
  • Bij de ontdekking van handel van drugs in een horecagelegenheid zal op basis van de gedeelde huisregels worden opgetreden door de ondernemer. Indien sprake is van handel in drugs wordt altijd de politie ingeschakeld.
  • Wanneer de politie bezit of handel van harddrugs (of andere overtredingen van de Opiumwet) ontdekt wordt opgetreden. Aangetroffen drugs worden in beslag genomen. Indien een gebruiker en/of bezitter minderjarig is, wordt altijd een zorgmelding opgemaakt en worden de ouders in kennis gesteld. Elke verdachte die tijdens het uitgaan voor een geweldzaak wordt aangehouden, wordt getest op zowel alcohol- als drugsgebruik. Dit kan bij een veroordeling als strafverzwarende omstandigheid worden aangerekend.
  • Sommige bedrijven beschikken over horecakluizen voor het deponeren van aangetroffen drugs en wapens. De politie leegt deze kluizen regelmatig. De hoeveelheid en soorten aangetroffen drugs en wapens wordt geregistreerd in het politiesysteem en vervolgens vernietigd. Signalen dat er behoefte is aan meer horecakluizen bij horecagelegenheden worden gemonitord.’

Lees het hele programma hier.

Tips van KHN

Wat te doen aan drugsoverlast?
Drugsoverlast uit zich op verschillende manieren. Denk aan verstoring van de openbare orde, diefstal, gevoelens van onveiligheid bij burgers en nadelige economische consequenties zoals waardedaling van woningen en omzetdaling bij ondernemers in buurten waar drugsgebruik voorkomt.
Lees de factsheet: Wat te doen aan drugsoverlast?

Wat kan je doen als je werknemer alcohol of drugs gebruikt?
Heb jij het idee dat een werknemer onder invloed is tijdens werktijd of vaak ziek is door alcohol of drugsgebruik? Een Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid kan jou helpen om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Wat je kan doen als je werknemer alcohol of drugs gebruikt?

Een gast misdraagt zich in mijn bedrijf, mag ik hem de toegang ontzeggen?
Als een gast overlast veroorzaakt in jouw zaak of herhaaldelijk orde verstorend gedrag vertoont, kun je hem of haar een individuele ontzegging geven tot jouw bedrijf. Bij het opleggen van een individuele ontzegging moet je met een aantal zaken rekening houden. Overtreden van de huisregels, waaronder verkeren in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van drugs valt daar ook onder. Een gast misdraagt zich in mijn bedrijf, mag ik hem de toegang ontzeggen.

Sparren met KHN Advies

Wil je sparren over situaties met medewerkers of gasten o dit onderwerp, neem dan contact op met KHN Advies, tel 0348-489 489 of mail naar info@khn.nl. Wil je weten wat er op lokaal vlak gebeurt, neem dan contact op met jouw regiomanager.