Vanaf 18 november worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd op de Nadere Regeling Kinderarbeid. Dit kan gevolgen hebben voor het inzetten van kinderen onder de 16 jaar in jouw bedrijf. Wat betekent dit concreet voor jou? We zetten het voor je op een rij.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkst punten:

Kinderen van 13 en 14 jaar

    • Met toestemming van de OR/PvT én schriftelijke toestemming van de ouders mogen 13- en 14-jarigen op niet-schooldagen en in het weekend tot 20.00 uur werken (dit was voorheen 19.00 uur).
    • Ze mogen, met dezelfde toestemmingen, ook op zondagen werken. Als ze op zondag werken, mogen ze niet werken op de zaterdag ervoor, en ze mogen maximaal 11 zondagen werken in een periode van 16 weken.

    Kinderen van 15 jaar:

    • Met toestemming van de OR/PvT én schriftelijke toestemming van de ouders mogen 15-jarigen op schooldagen en niet-schooldagen (bijv. losse studiedagen) tot 20.00 uur werken. Dit was voorheen 19.00 uur.
    Striktere regel voor werken in ruimtes waar alcohol geschonken kan worden:
    • Kinderen onder de 16 jaar mogen niet werken in een horecalokaliteit op momenten dat daar alcohol geschonken kan worden.

    Het blijft nog steeds mogelijk om 14- en 15-jarigen een stage te laten lopen in de horecalokaliteit als dit vanuit de opleiding noodzakelijk is. Aan deze regel is niets veranderd.

    Wijzigingen voor kinderen van 13 en 14 jaar

    Het is lastig om kinderen van 13 en 14 jaar te laten werken in de horeca. Zij mogen namelijk niet werken in de ruimte waar alcohol wordt geschonken, niet werken op schooldagen, niet laat in de avond werken en alleen niet-industriële hulparbeid van lichte aard verrichten. Maar heb je wel werk voor ze dat aan alle eisen voldoet, dan kun je deze kinderen mogelijk wat meer inzetten.

    Als je toestemming hebt van de OR/personeelsvertegenwoordiging (PvT) of bij afwezigheid daarvan de belanghebbende medewerkers én schriftelijke toestemming van de ouders, dan mogen 13- en 14-jarigen in plaats van tot 19.00 uur tot 20.00 uur werken op niet-schooldagen en in het weekend.

    Bovendien mogen ze, wederom met instemming zoals hierboven beschreven, ook op zondagen werken. Als ze op zondag werken, mogen ze niet op de zaterdag ervoor werken én ze mogen in elke periode van 16 weken maximaal 11 zondagen werken.

    Wijzigingen voor kinderen van 15 jaar

    Ook voor 15-jarigen geldt dat er best wat beperkingen zijn voor werk in de horeca. Ze mogen niet te veel werken, alleen niet-industriele arbeid verrichten en zijn ook beperkt in werktijden. Maar ook hier geldt; heb je werkzaamheden voor 15-jarigen die aan alle eisen voldoen, dan kun je deze groep medewerkers in de toekomst mogelijk wat meer inzetten.

    Kinderen van 15 jaar mochten op schooldagen en niet-schooldagen (bijvoorbeeld een losse studiedag) tot 19.00 uur werken. In de gewijzigde wetgeving mogen zij, als je toestemming hebt van de OR/PvT of bij afwezigheid daarvan de belanghebbende medewerkers én schriftelijke toestemming van de ouders, in plaats van tot 19.00 uur tot 20.00 uur werken. In schoolvakanties mochten zij al tot 21.00 uur werken, daar verandert verder niets aan.

    Aanscherping werken in ruimtes waar alcohol geschonken wordt

    In de Nadere Regeling Kinderarbeid wordt de beperking om kinderen onder de 16 jaar te laten werken in een horecalokaliteit (dat is een ruimte waar alcohol geschonken wordt) opgenomen. In de praktijk lijkt er niet zoveel te veranderen; in principe mag je kinderen onder de 16 jaar niet laten werken in een horecalokaliteit, tenzij zij dit doen in het kader van een stage voor een opleiding. Dit is geregeld in de Alcoholwet. De Arbeidsinspectie handhaaft echter op basis van de Nadere Regeling Kinderarbeid.

    Waar op grond van de Alcoholwet nog discussie kon ontstaan tussen het mogelijk schenken van alcohol en het feitelijk schenken van alcohol, is nu in de regeling opgenomen dat op momenten dat er alcohol geschonken kán worden, er geen kinderen onder de 16 jaar werkzaam mogen zijn. Dit betekent in de praktijk dus op de momenten dat je open bent voor gasten, tenzij er hele duidelijke regels (zichtbaar) zijn over schenktijden en het kind alleen werkt op tijden dat er echt niet geschonken kan worden. Omdat de boetes van de Arbeidsinspectie over het algemeen niet mals zijn, adviseren we je bij twijfel altijd even contact op te nemen met KHN Advies om jouw specifieke situatie te bespreken.

    Het blijft nog steeds mogelijk om 14- en 15-jarigen een stage te laten lopen in de horecalokaliteit als dit vanuit de opleiding noodzakelijk is. Aan deze regel is niets veranderd.

    Een overzicht van alle regels

    Een overzicht van alle regels rondom het werken met kinderen en jeugdigen, waarbij de nieuwe wetgeving ook is opgenomen, vind je op Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in de horeca?

    Heb je aanvullende vragen, neem dan contact op met KHN Advies op 0348-489489 of mail naar khnadvies@khn.nl