Verzuim komt in iedere horecaonderneming voor. Helemaal voorkomen dat je werknemers uitvallen, is dan ook onmogelijk. Iedereen is weleens een dagje ziek. Maar je kunt het verzuim wél minimaliseren met een goed plan voor verzuimpreventie. Hoe pak je dat aan? En wat levert het op? Dat vertellen we je in dit artikel.
De werkgever én de werknemer zijn verantwoordelijk voor het verminderen en voorkomen van ziekteverzuim. Van je werknemers mag je verwachten dat ze zich niet zomaar ziekmelden.
Maar zelf heb je ook een belangrijke rol in het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim. Verzuimpreventie begint bijvoorbeeld met het opstellen van een verzuimbeleid. Daarin vermeld je hoe je omgaat met verzuim en welke regels er gelden. Zo weten alle werknemers in je bedrijf waar ze aan toe zijn. Ook laat je als werkgever zien dat je waarde hecht aan de vitaliteit van je werknemers. Dit verzuimbeleid kun je bijvoorbeeld opnemen in je personeelshandboek. Een model vind je hier.
Voordat je begint met verzuimpreventie, is het belangrijk dat je inzicht hebt in het type verzuim in je onderneming. Welk verzuim speelt er en wat zijn de oorzaken? Een Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) helpt daarbij. Dit is wettelijk verplicht, iets wat veel werkgevers niet weten.
Met een RI&E breng je de arbeidsgerelateerde veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart. Denk aan fysieke arbeidsrisico’s. Maar ook aan psychosociale risico’s, zoals grensoverschrijdend gedrag of een hoge werkdruk. Zie ook khn.nl/rie.
Preventief medisch onderzoek
Naast de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is ook het jaarlijkse Preventief medisch onderzoek (PMO) of Periodiek ArbeidsGezondheidskundig onderzoek (PAGO) verplicht. Dat is een vrijwillige gezondheidscheck voor je werknemers. Je werknemers vullen een vragenlijst in en krijgen fysieke onderzoeken, als ze dat willen. Hiermee krijgen ze zelf ook gemakkelijk en gratis inzicht in hun eigen gezondheid en de risico’s die ze lopen.
Mentale ondersteuning
Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten. Denk aan overspannenheid, een depressie of angststoornis. Herstel van zulke klachten kan wel even duren. Hoe je dit psychisch verzuim voor bent? Bijvoorbeeld door gesprekken met therapeuten of coaches te faciliteren, of door voorlichting over psychische klachten te geven.
Preventiemedewerker
Heeft jouw bedrijf al een goede preventiemedewerker? Zo iemand werkt actief aan het verbeteren van de veiligheid en gezondheid in je organisatie. Heb je meer dan 25 werknemers in dienst? Dan is een speciale preventiemedewerker verplicht. Met minder dan 25 werknemers mag je als werkgever zelf de preventiemedewerker zijn.
Een deel van het ziekteverzuim kun je voorkomen met een aantal simpele verzuimmaatregelen. Die kun je vandaag nog invoeren en kosten weinig geld.
Herken signalen van verzuim
Allereerst is het belangrijk de signalen te herkennen. Merk je dat je werknemer vaker verzuimt? Of gedraagt hij of zij zich ineens heel anders dan normaal? Ga dan het gesprek aan. Zo kun je langdurig verzuim voorkomen.
Een goed gesprek is belangrijk op het moment dat je werknemer verzuimt, maar ook al daarvoor. Hoe vaak vraag jij je werknemers hoe het écht met ze gaat? Zo laat je zien dat je je werknemers serieus neemt en je oprecht met hen betrokken voelt.
Luisteren en vragen stellen
Een goed gesprek begint met goed luisteren, stelt luisterexpert Corine Jansen. Dat is een kunst op zich. Dit zijn haar tips om je luisterspier te trainen. Ook goede vragen stellen is lastiger dan het lijkt. Bestsellerauteur Elke Wiss geeft tips voor de vragen die elk gesprek verbeteren.
Gesprek over financiële stress
Ook het gesprek aangaan over gevoelige onderwerpen, zoals financiën, is belangrijk. Financiële stress speelt namelijk vaker dan je denkt en kan leiden tot verzuim. Expert Nadja Jungmann geeft tips om verzuim door financiële stress te voorkomen door het gesprek aan te gaan.
Waardering uiten
Ook oprechte waardering uiten voor je werknemers doet wonderen. Werknemers die zich gewaardeerd voelen, verzuimen minder, stelt onderzoeker Margot Joosen. Dit zijn de do’s en don’ts op het gebied van waardering tonen.
Stimuleer beweging en gezonde voeding
Werknemers die gezond eten en regelmatig bewegen, zitten beter in hun vel – fysiek én mentaal. En dat vermindert de kans dat ze ziek zijn. Hoe je daar als werkgever een bijdrage aan levert? Bijvoorbeeld met deze 7 manieren om je werknemers te motiveren in beweging te komen. Ook gezonde voeding kun je stimuleren, zonder ze iets op te dringen. Zo maak je het werknemers makkelijker gezonde keuzes te maken.
Verzuimpreventie levert je niet alleen een vermindering van verzuimkosten en omzetverlies op. Het zorgt ook voor energiekere, productievere en gemotiveerdere werknemers. De positieve energie van werknemers die goed in hun vel zitten, werkt vaak aanstekelijk. Ook werknemers die nooit ziek zijn, profiteren dus van verzuimpreventie.
Meer werkplezier
Het komt de sfeer op de werkvloer dus ten goede als je aandacht besteedt aan verzuimpreventie. Het zorgt voor een hogere werknemerstevredenheid, meer werkplezier en misschien zelfs wel voor meer werkgeluk.
Een ander voordeel van ziekteverzuim voorkomen: het is goed voor het imago van je organisatie. Een laag verzuimpercentage straalt goed af op nieuwe werknemers en gasten.
Verzuimpreventie is nooit ‘af’. Het is verstandig altijd alert te zijn op signalen van (dreigend) verzuim. Maar door problemen op tijd te signaleren kun je langdurig ziekteverzuim voorkomen.
En vergeet niet: verzuimpreventie is misschien een investering, maar het bespaart je ook veel tijd, energie en geld. En het levert je vooral een heleboel op: energieke, fitte en gezellige medewerkers. Wie wil dat nou niet?
Voor KHN leden is er een speciaal aanbod om zich te verzekeren tegen verzuim. Met onder andere korting op de premie en een Horeca Verzuimloket die je volledig ondersteunt.