Informatieplicht energiebesparing

Sinds 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor bedrijven die jaarlijks veel energie verbruiken. Wat betekent die informatieplicht voor jou? Ben jij een kleinverbruiker? Dan raden wij je aan ook verder te leze


Wat is de Informatieplicht Energiebesparing?

Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) aan energie? Dan ben je wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen als het aanpassen van verlichting of isolatie van bedrijfspanden. Per branche is een lijst opgesteld passend bij de activiteiten van ondernemers binnen die branche.

Sinds 1 juli 2019 ben je wettelijk verplicht om, als je meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) aan energie gebruikt, te rapporteren welke maatregelen je hebt uitgevoerd. Dat moet via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Waarom de Informatieplicht Energiebesparing?

Doel van de Informatieplicht is om de energiebesparing in Nederland te versnellen. Zo krijgt ook de CO2-reductie in Nederland een impuls. Naast dat het een wettelijke verplichting is, investeer je met energiebesparing in een duurzame en zuinige bedrijfsvoering en bespaar je direct op jouw energierekening.

Wat moet ik doen?


  1. Bepaal welke lijst met erkende maatregelen voor jouw bedrijf of instelling van toepassing is.
    Per bedrijfstak gelden verschillende erkende maatregelen (EML).
  2. Vraag op tijd eHerkenning aan
    Om in te loggen op het eLoket van RVO en voor 1 juli jouw melding te kunnen doen, heb je een eHerkenning (digitale identificatie) nodig. Vraag die zo snel mogelijk aan als je deze nog niet hebt, want het duurt circa vijf werkdagen. Dit kan bijvoorbeeld bij onze partner Z-login.
  3. Log in op het eLoket van RVO en rapporteer per vestiging de erkende maatregelen
    Ga naar informatieplicht en zorg dat je alle gevraagde informatie bij de hand hebt. Het rapporteren duurt circa 60 tot 90 minuten.

De Omgevingsdienst (ODRA) vraagt de rapporten op in het eLoket van RVO. Zij gebruikt de informatie om te bepalen of jouw bedrijf voldoet aan de energiebesparingsplicht en de informatieplicht. Mogelijk volgt er een controle. De kans op controle is kleiner naarmate je meer aan energiebesparing hebt gedaan.

Nog vragen?

Mocht je nog vragen hebben over de informatieplicht, dan kun je terecht bij jouw brancheorganisatie. Weet je niet welke organisatie je kunt aanspreken, dan kun je ook contact opnemen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via telefoonnummer 088 - 042 42 42.

Rapportageverplichtingen uit handen geven?

Als KHN-lid kun je jouw energiezaken voordelig en vertrouwd laten regelen door onze partner COMCAM. COMCAM ontzorgt haar klanten volledig en neemt je alle werkzaamheden rondom de informatieplicht volledig uit handen. Lees meer: KHN | Zakelijke energiecollectief voor de horeca | COMCAM.