Wil je jouw onderneming verkopen, overdragen of op andere wijze stoppen? KHN heeft voor jou de aandachtspunten bij bedrijfsbeëindiging op een rij gezet.
Wanneer jouw bedrijfspand in eigendom is, kun je ervoor kiezen om het pand te verkopen bij bedrijfsbeëindiging. Het is verstandig om met een goede horecamakelaar zaken te doen.
Bedenk wel dat in de horeca veel ‘makelaars' actief zijn die geen opleiding tot makelaar hebben gevolgd maar in andere jobs kennis hebben gemaakt met horeca (bijv. vertegenwoordiger bij een brouwerij). Voorheen waren dit ‘horecabemiddelaars' maar sinds een aantal jaren is makelaar een vrij beroep en mag iedereen die naam voeren. Bedenk dus goed met wie je in zee gaat.
Ook de correcte afwikkeling van de verkoop vraagt deskundigheid. Je hebt meer verhaalsmogelijkheden bij een makelaar die aangesloten is bij een beroepsvereniging, bijvoorbeeld NVM.
Zie voor meer informatie de procedure bij de verkoop van een horecabedrijf op deze site.
Wanneer jouw bedrijf in een huurpand is gevestigd zul je bij het stoppen met jouw bedrijf de huur op moeten zeggen. Win voordat je dit doet deskundig advies in.
Het opzeggen van een huurovereenkomst is vaak aan een opzegtermijn gebonden. Echter, elke huurovereenkomst kan altijd (tussentijds) met wederzijds goedvinden worden beëindigd. Denk je hierbij wel aan de schriftelijke vastlegging hiervan om problemen in de toekomst te voorkomen. In het antwoord op een veel gestelde vraag aan KHN Advies staan de voorwaarden per huurovereenkomst.
De verhuurder van het pand waarin jouw zaak gevestigd is kan onder bepaalde voorwaarden de huur opzeggen.
De Belastingdienst krijgt een bericht van de Kamer van Koophandel dat het bedrijf is uitgeschreven. Je krijgt hiervan een schriftelijke bevestiging. Controleer of je de bevestiging ontvangt. Zo niet, dan moet je zelf de Belastingdienst op de hoogte brengen van de bedrijfsbeëindiging.
Bij de bedrijfsbeëindiging moet je (jouw accountant) de eindbalans opmaken en uiteindelijk fiscaal 'afrekenen' met de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst vind je hierover alle informatie. Afhankelijk van de omvang en complexiteit kan het raadzaam zijn naast de boekhouder of accountant een fiscaal jurist in te schakelen.
De Belastingdienst verwacht ook dat je jouw bedrijfsadministratie nog minimaal 7 jaar na beëindiging bewaart. Jouw gegevens van onroerende zaken en rechten daarop dien je 10 jaar te bewaren. Op de website van de Belastingdienst staat omschreven welke gegevens je precies moet bewaren en hoe je de administratie bewaart.
Vaak zijn er nog lopende contracten in jouw bedrijf. Om alles goed af te ronden is het bij bedrijfsbeëindiging is het van belang dat deze contracten tijdig worden opgezegd. In de checklist bedrijfsbeëindiging staan de contracten waaraan je moet denken. Zorg ervoor dat deze contracten tijdig worden opgezegd. Ga goed na binnen jouw eigen onderneming of er nog andere zaken spelen die je moet afhandelen en of er nog meer contracten zijn die opgezegd moeten worden.
Het eindigen van uw bedrijf heeft gevolgen voor jouw personeel. Je kunt:
Het is aan te bevelen om je - voor wat betreft het ontslag en de juiste afwikkeling daarvan - tijdig te laten voorlichten door de juristen van Horeca Maatwerk.
Als jouw bedrijf stopt moet je je uitschrijven bij het Handelsregister. Op de website van de Kamer van Koophandel vind je meer informatie.
Wanneer je stopt met het bedrijft ga dan na of je mogelijkerwijze in aanmerking komt voor een uitkering via de gemeente. Je vraagt een uitkering aan voordat jouw bedrijf officieel is opgeheven. De uitkering kan gebaseerd zijn op jouw leeftijd, of omdat je onder bijstandsniveau terecht komt. Op ondernemersplein.nl vind je meer informatie.