We bevinden ons met steeds meer generaties op de werkvloer. Dat is niet altijd makkelijk. Jonge medewerkers lopen regelmatig tegen een 'zo-doen-we-het-hier-nou-eenmaal' mentaliteit aan en oudere generaties ervaren millennials meer dan eens als verwende en veeleisende snotneuzen. Bovendien krijgen de oudere groepen niet alleen te maken met leeftijdsverschillen, maar ook met grotere culturele verschillen. De kloof wordt groter, met fricties en onbegrip tot gevolg. Zonde! De generatiediversiteit is namelijk een enorme kans om elkaar te versterken. We kunnen juist van elkaar leren. Oog hebben voor de verschillen is een must. Daarom organiseren wij op maandag 25 november een webinar Generatiemanagement om 10.00 uur waarin Kim Jansen jou meeneemt in deze verschillen en hoe je hier mee om kan gaan.

Meld je aan

5 generaties op de werkvloer

We hebben de komende jaren te maken met een bijzondere verschuiving. De laatste babyboomers zwaaien af (nu 68 tot 83 jaar) en intussen komt Generatie Z (nu 8 tot 23 jaar) stilletjes aan de arbeidsmarkt op. Samen met Generatie X, Pragmaten en Generatie Y bevinden we ons voor een aantal jaar met maar liefst vijf generaties op de werkvloer. Een generatiediversiteit die we niet eerder hebben meegemaakt.

Effect van generatiewisseling

Vanuit de generatieleer betekent deze periode dat alle generaties halverwege de overgang zijn naar een volgende levensfase en deze op eigen wijze invulling gaan geven. Het effect van een generatiewisseling op de omringende cultuur wordt in deze periode merkbaar. De Babyboomers worden de nieuwe ouderen, Generatie X de nieuwe senioren, Pragmaten de nieuwe leiders, Generatie Y de nieuwe medioren en Generatie Z de nieuwe junioren.

Fixed vs. fluide

Wat gaan we in organisaties merken? Kort door de bocht gaan we voelen dat er een groot verschil is tussen de fixed mindset van de oudere Generatie X en Pragmaten, en de fluïde mindset van de jongere Generatie Y en Z. Wat bedoelen we hiermee? Bij de fixed mindset kun je denken aan woorden zoals: ratio, stevigheid, moeten, controle, kaders, vasthouden, structuur, binair. Bij fluïde aan woorden als: emotie, souplesse, kunnen, loslaten, organisch, veranderen, chaos, non-binair. Profit, Power & Profession vs. Purpose, pleasure & People!

Groeiende generatiekloof

De kloof op de werkvloer is al merkbaar, maar wordt mogelijk nog ongemakkelijker. “Ik ben met bombarie binnengehaald om te ‘ondernemen’, maar wat blijkt? Trage besluitvorming en mijn ideeën worden niet opgepikt. Frustrerend”. Denk ook aan conflicten, ergernissen en energieverlies op de werkvloer “Waarom moet het altijd zo moeilijk, wat nou...zo werkt het hier nou eenmaal!”. Of leidinggevenden die met hun handen in het haar zitten “Hoe stuur ik deze grillige losgeslagen verwende snotneuzen in hemelsnaam aan?!”

Na wrijving, glans

Deze groeiende kloof tussen de gevestigde orde en de cultuurvernieuwende jongeren is een kans. Elke nieuwe generatie zorgt dat de cultuur bij de tijd blijft door nieuw gedrag tot uitdrukking te brengen en zorgt dus voor de nodige evolutie in de maatschappij en organisaties. En dat is hard nodig. Luister dus naar de cultuurvernieuwers. Stel jonge medewerkers vragen als:

  • Wat in onze organisatie is verouderd en zouden we morgen mogen veranderen?
  • Wat zou een reden voor jou zijn om onze organisatie te verlaten of juist langer te blijven?
  • Wat verwacht je van mij als manager en wat kan ik van jou verwachten?

Durf het ongemakkelijke gesprek aan te gaan en luister. Wat heeft hij/zij echt te zeggen? Wat zegt zijn/haar zienswijze over mij? Wat kan ik leren van dit frisse gedachtegoed? En wat kunnen we samen doen om als organisatie bij de tijd en toekomstbestendig te blijven? Updaten doe je namelijk met alle generaties, en zo maken we van de generatiediversiteit een geschenk.